Pascal Wehrlein leidt rijdersklassement na Formule E-debuut

0
1 maand ago

Pascal Wehrlein leidt nu het rijdersklassement na het Formule E-debuut in Tokio

In zijn Porsche 99X Electric heeft Pascal Wehrlein de leiding overgenomen van het ABB FIA Formule E-wereldkampioenschap voor coureurs. Bij de Formule E-première in Tokio kwam de Porsche-fabriekscoureur als vijfde over de finish. Zijn teamgenoot António Félix da Costa miste ternauwernood zijn eerste podiumplaats van het seizoen op de vierde plaats. Vier Porsche 99X Electric haalden de top 6.
Stuttgart. Het eerste Formule E-evenement in Japan was een doorslaand succes. De fans op de bomvolle tribunes hebben de innovatieve elektrische raceserie enthousiast onthaald. De race op het veeleisende 2,582 kilometer lange stratencircuit van Tokyo Bay was meedogenloos en hevig tot aan de geblokte vlag. Het duel om de laatste podiumplek liep op de klippen toen Jake Dennis van het Porsche-klantenteam Andretti Formule E Antònio Félix da Costa kort voor de vlag inhaalde. Met de vierde plaats in Tokio zette de Portugese racer zijn sterke vorm voort en behaalde hij zijn beste resultaat van het seizoen tot nu toe. Pascal Wehrlein kwam met één plaats achterstand over de finish. Een beschadigde voorvleugel na contact in het leidende peloton belemmerde zijn aanval. Andretti-coureur Norman Nato (FRA) pakte de vlag op de 6e plaats.

Naast de sterke teamprestaties voegden Porsche en TAG Heuer nog een hoogtepunt toe aan het eerste Formule E-uitje in Japan: de Porsche 99X Electric-raceauto’s van Pascal Wehrlein en António Félix da Costa werden uitgedost in een exclusieve eenmalige look. De bijzondere roze kleurstelling was een visueel eerbetoon aan Tokio met zijn wereldberoemde neonreclames bij nacht en aan de Japanse straatkunst en autocultuur.

Nu de vijfde van 16 races is voltooid, is Pascal Wehrlein met 63 punten aan de leiding gekomen in het ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap coureursklassement. Nick Cassidy (NZL) staat op de tweede plaats met 61 punten, gevolgd door Oliver Rowland (GBR/54). Jake Dennis staat op de vierde plaats met 53 punten. António Félix da Costa (20) staat elfde met Norman Nato (17) op de veertiende plaats. Na een sterke teamprestatie in Tokio heeft het TAG Heuer Porsche Formula E Team zijn tweede positie in het teamsklassement verstevigd en staat het met 83 punten nu slechts 17 punten achter op leider Jaguar. Andretti Formule E staat derde met 70 punten.

Florian Modlinger, Director Factory Racing Formula E: “Dat was een succesvolle Formule E-debuutrace in Japan. De toegewijde fans daar waren uitermate ontvankelijk voor dit uitzonderlijk georganiseerde evenement. We kijken er erg naar uit om hier in de toekomst weer te racen. Met de vierde en vijfde plaats voor António en Pascal hebben we een goed totaalresultaat neergezet en belangrijke punten gescoord in alle klassementen. We hadden het nog beter kunnen doen, maar Pascal verloor plaatsen na wat contact op de baan en moest zich een weg omhoog vechten. António’s poging om in de slotfase de tweede plaats te veroveren mislukte. Toch zijn we tevreden. Dat is een mooie basis voor de double-header in Misano over twee weken. Porsche mag er trots op zijn dat het vier auto’s in de top 6 heeft geplaatst.”

Pascal Wehrlein, Porsche-fabriekscoureur (#94): “Ondanks dat ik de leiding in het rijdersklassement heb overgenomen, ben ik niet helemaal tevreden met mijn race. Door enkele incidenten verloor ik posities. Anders had er vandaag een podiumresultaat op de planning gestaan. Onze kwalificatie was niet zo sterk en dat maakte het lastig om verder te komen in de race. Toch hebben we cruciale punten verdiend.”

António Félix da Costa, Porsche-fabrieksrijder (#13): “Het is uiteraard teleurstellend om een podiumplaats zo dicht bij de geblokte vlag te verliezen. Toen ik voor de tweede plaats probeerde te gaan, werd ik tegen de barrière gedrukt. Over het geheel genomen was het een geweldige race. We hebben een sterke strategie geïmplementeerd. Uiteindelijk nemen we nog steeds belangrijke punten mee naar huis uit Tokio.”

Volgende
Het volgende optreden voor het TAG Heuer Porsche Formula E Team en Andretti Formula E zijn de zesde en zevende ronde van het ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap op 13 en 14 april tijdens de allereerste Misano E-Prix.

Porsche in de Formule E
Het TAG Heuer Porsche Formula E-team begint zijn vijfde Formule E-seizoen met de Porsche 99X Electric, die werd ontwikkeld in de netto-koolstofneutrale fabriek in Weissach. Dankzij vier overwinningen dankzij Pascal Wehrlein (3) en António Félix da Costa (1) was 2023 het meest succesvolle jaar sinds de sportwagenfabrikant toetrad tot de volledig elektrische raceklasse. Vorig seizoen ondersteunde Porsche voor het eerst een klantenteam, Andretti Formula E. Het team won prompt de wereldtitel met de Porsche 99X Electric en Jake Dennis. Met de volledig elektrische Taycan Turbo S levert Porsche in 2024 opnieuw de officiële safety car en onderstreept daarmee het belang van de Formule E voor Porsche Motorsport.